21 oktober 2006

Den borgerliga fraktionen i SD

"Varför jag är medlem i SD? Främst för att jag tycker det är det bästa partiet när det gäller konservativsm, samt att invandrarkritiken är den mest nyanserade man hittar i Sverige. Och förresten, måste verkligen alla SD-politiker vara kritiska till invandring? Sen när blev SD ett enfråge-parti? "
Ett flertal kända sd-debattörer tar idag avstånd från de nationalistiska skrivningarna i partiets program. Till denna grupp hör den flitige agitatorn Robert Boström i Örebro. Citatet ovan är hämtat från principprogramsdebatten på SDU:s webbforum, och innebörden av det är väl ändå att Boström tar avstånd från nationalismen?

Sverigedemokraternas principprogram, idémässigt mycket tydligt förankrat i demokratisk nationalism, antogs så sent som 2003 och programförslaget lades fram av en grupp bestående nuvarande partiordföranden Jimmie Åkesson, nu avsatte partiordföranden Mikael Jansson och presskillen Mattias Karlsson. Förslaget antogs enhälligt.

Det skulle vara väldigt intressant att höra hur man inom partiet tacklar grova ideologiska avvikelser som den Boström gör sig till talesman för, när man samtidigt (visserligen lite i smyg) gör sig av med en del protonazister och likställda. Alternativt skulle det givetvis vara lika intressant att bevittna Boströms avbön eller utträde ur Sd.

  • Se även postningen från 14 oktober 2006 om grova ideologiska avvikelser i Sd.
  • Obetydlig språkredigering 22 oktober 08.45.