21 juli 2005

Sverigedemokraterna ljuger i Arbetarbladet

- Hon kandiderar inte till kyrkomötet för vårt parti. Att hennes namn finns med beror på att listorna lämnades in i ett tidigt skede och att det sedan inte varit möjligt att göra några ändringar.

Så säger Roger Hedlund, ordförande för SD Gävle, i Arbetarbladet idag apropå turerna kring kyrkomöteskandidaten Hanne Norling (SD). Tyvärr går det av naturliga skäl inte att avgöra om han häpnadsväckande uttalande skett med darr på rösten. Lögn är det iallafall. Hanne Norling kandiderar visst för det parti som hon i Arbetarbladet 16 april i år betecknade som rasistiskt, nazistiskt, fascistiskt och främlingsfientligt. Och detta på den viktigaste av alla valsedlar i kyrkovalet - valsedeln till kyrkomötet.

Roger Hedlunds lögn för journalisten Mats Jonsson på Arbetarbladet bevisas av diariet som förs vid valkansliet hos Svenska kyrkans kyrkokansli i Uppsala. Samtliga Sverigedemokraternas valhandlingar, inklusive kandidatförklaringar och valsedelsbeställningar inkom 13 maj 2005. Detta bekräftades för mig av Marita Brodin på valkansliets presstjänst idag.

Fakta kvarstår alltså. Hanne Norling har tagit avstånd från ett parti hon stämplat som nazistiskt. Hon har ändå accepterat att ställa upp som detta partis kandidat till kyrkomötet. Partiet har självt godtagit Hanne Norlings kandidatur. Båda parter hade en knapp månad på sig efter skandalartikeln i Arbetarbladet 16 april, men ingendera parten omprövade sin inställning till kandidaturen.