22 juli 2005

Den härskande klassen

Jag lyssnade till Stig-Björn Ljunggren, där han satt mellan Linda Skugge och någon tredje, ointressant person, i TV4:s Nyhetsmorgon idag. I likhet med Go'morgon Sverige på TV1 ältades Centrum mot Rasism och dess korrupta verksamhet. Äntligen något intressant från Stig-Björn, som ju numera blivit en liknöjd gråsosse!

Staten är inte annat än ett instrument för den härskande klassen, fastslog Stig-Björn. Därför ger man pengar till idioter och kretiner. Varje person som är uppkäftig ges en halvtidstjänst, så han hädanefter håller tyst. Folket bakom Centrum mot Rasism får alltså pengar för att man annars ställer till besvär. Politiskt definierar Stig-Björn staten som som ett rent makt- och förtrycksinstrument, liknöjt inför moraliska ställningstaganden. Han är ånyo socialist, eller är han?

Stig-Björn gjorde ett par fel i sin analys. Centrum mot Rasism är inga motståndare som ska neutraliseras med skattefinansierade mutor, de är istället en del av den maktägande klassen, en del som vill ha sin del av kakan för att fortsätta vara lojal. Den uppkäftige får ingen halvtid, utan istället ett batongslag i huvudet, därom kan vi fråga våra vänner i det ömkliga partiet Sverigedemokraterna.

En intressant frågeställning som kvarstår efter Stig-Björns intressanta deltagande i morgon-TV: Vilken är då den maktägande klass som idag utnyttjar statsapparatens repressiva och berikande möjligheter för sin egen vinning? Har denna klass ett namn, hur avgränsar man denna klass från andra klasser?