26 juli 2005

Medie-muslimen

Gottsundamuslimen Mohamed Omar, son av svensk moder och muslimsk fader, tränad på koranskola i utlandet: Han har i efterdyningarna av tunnelbanebomber och sin egen, snart utkommande poesibok blivit svensk medias favoritmuslim.

Påstått liberala Upsala Nya Tidning publicerar regelbundet en krönika av Mohamed, han publiceras lika troget av vänsterpartistiska Flamman, och uttalar sig som islamexpert i Aftonbladet. Hans tes är att islam är godhet och att de islamiska självmordsbombarna, Hizb-ut-Tahrir och saudiska wahhabiter, inte är några riktiga muslimer, utan exempel på jahliyya, förislamiskt barbari, eller khawarijsekter.

När Mohamed skriver för Flamman ger han intryck av störst ärlighet, och talar där i kända antijudiska och antiamerikanska ordalag om

"..folkets uppror mot USA-imperialismen, som i motståndsrörelsen i Irak, har islam en viktig roll att spela. Se på hur Hizbollah i Libanon och Hamas i Palestina lyckats mobilisera massorna...Vi har maktens islam, folkets opium. Och vi har den underjordiska, undergrävande, folkliga religionen med de så kallade ulemaa al-haqq, de lärda som står på deras sida. De som vägrar att skriva under på fatwaor beställda av CIA, Mossad eller Hosni Mubarak.."

Om jag förmår mig lämna den unkna känslan av islamisk motvilja mot judar åsido för ett ögonblick, och fokusera på Mohameds distinktion mellan radikal islamism och traditionalistisk, mer måttfull islam, så finner jag att det ändå ligger något i vad han säger.

Man kan inte döma alla muslimer efter vad radikaler runt om i världen hittar på för att få död på de otrogna; men konsekvensen av denna öppenhet leder dock vidare. Bör inte de allmänt avskydda nazisterna visas samma tolerans? Bara för att Hitler och Göring förde storskaligt krig och dödade judar är det väl inte en logisk nödvändighet att svenska NSF skulle göra sammaledes? Bör inte den orientaliske despoten visas samma tolerans? Bara för att Saddam Hussein förde en starkt repressiv inrikespolitik och en aggressiv utrikespolitik är det väl inte nödvändigt att överallt tvångsvis införa västerländsk parlamentarisk demokrati?