25 juli 2005

Förtroendet för svenska domstolar

En av Aftonbladets webbfrågor den senaste tiden är "om du har förtroende för svenska domstolar". I skrivande stund har 57 048 läsare svarat. Av dessa anser sig 5,2% ha förtroende, medan 91,0% saknar förtroende för domstolarna. Resultatet är oväntat, eftersom jag inte trodde att vanligt folk visste något eller brydde sig om domstolarnas verksamhet. Resultatet är också glädjande, eftersom det väcker hopp om att läget en dag kan brytas.

De som sitter och dömer i svenska domstolar är dels högborgerliga jurister, ofta av förnäm familj. De saknar varje närmare kontakt med verkligheten, med samhället av idag. Dels är de som dömer nämndemän, aktiva inom de etablerade partierna, personer som i allmänhet tagits ut till nämndemän efter lång och trogen tjänst i kommuner och landsting. Denna sistnämnda grupp finns av gammal tradition, och anses ibland tillföra insikter just om den sociala verkligheten av idag. I själva verket fyller de snarast funktionen av att styra rättsskipningen i partipolitisk riktning.

Vissa människor anser att dagens samhälle är demokratiskt, vilket dock är en funktionell illusion. Vilka syften tjänar domstolarna? Knappast några demokratiska sådana. USA är här ett lysande exempel. Där finner vi direkt folkvalda domare, och ett jurysystem, där jurymedlemmarna i allmänhet är uttagna genom lottning, inte på grund av partipolitisk förtjänst.