23 juli 2005

Har SD gått vilse i pannkakan?

Ordföranden i Sverigedemokratisk Ungdom, Martin Kinnunen, förklarar nu på Martin Tunströms blogg varför en av Sverigedemokraternas (SD) kandidater till kyrkomötet 16 april i år beskriver sitt parti som "fascistiskt, nazistiskt, rasistiskt och främlingsfientligt" och varför detta inte rör partiet i ryggen.

Kinnunen skriver alltså:
1. Kandidaten Hanne Norling ljuger i Arbetarbladet. Hon är fortfarande medlem i SD och står bakom partiets politik "till 100%". Orsaken till lögnerna är att Norling "inte vågar stå för det då hon blivit mordhotad, fått stenar inkastade i lägenheten och blivit hotad om avsked."
2. Norling har skrivit under en kandidatförklaring till Svenska kyrkan och en vandels- (och lojalitets-)försäkring till SD. Hon har inte tagit tillbaka detta utan står fast vid sin kandidatur.
3. "Att hon inte plockades bort beror helt enkelt på att riksorganisationen fastställer listan och att riks inte läser alla lokaltidningar i landet."

Förklaringen att Sverigedemokraternas riksorganisation "inte läser alla lokaltidningar i landet" framstår som partiets lamaste bortförklaring sedan man försvarade samarbetet med antisemiten och paganisten Bernard Mengal. Naturligtvis kände man till artikeln 16 april i Arbetarbladet; fler är inte de artiklar som skrivs om Sverigedemokraterna än att de alla blir till allmänkunskap i partiledningen. Med tanke på att SD Gävle är partiets aktivaste lokalavdelning kan man dessutom fråga sig om inte ett och annat meddelande skickats från Gävle till particentralen i ärendet.

Resterande delar av Kinnunens lustiga förklaring är inte så bussig mot den person som han ändå beskriver som partivän, och som åtminstone i teorin kan komma att representera partiet i kyrkomötet. Om nu Hanne Norling är så ryggradslös att hon inte vågar stå för sina åsikter, och om hon utsatts för så starka trakasserier att hon till och med fått stenar kastade genom lägenhetsfönstren, varför hänger då Kinnunen ut henne?

Det verkar ju som om Kinnunen nu lämnar en guldgraverad inbjudan till Hanne Norlings fiender att kasta fler stenar genom hennes fönster. Varför? Vill han hämnas på en person som står bakom partiets politik "till 100%"? Slutligen: Varför kommer detta viktiga tillkännagörande från Sverigedemokraterna genom ungdomsförbundets ordförande, och i en kommentar till en bloggpostning gjord av en SSU:are på lokal mellannivå? Befinner sig SD:s organisation i ett tillstånd av tilltagande förfall, eller vad?