14 juli 2005

Hanne Norling

SSU:aren Martin Tunström har upptäckt att Sverigedemokraterna, Sveriges sista hopp, har Hanne Norling med på sin valsedel till kyrkomötet. Det stämmer, Hanne Norling står på plats 22 på SD:s riksvalsedel till kyrkomötet, trots att hon så sent som 16 april i år gick ut i Arbetarbladet och drog tillbaka sin kandidatur till ordförande i en planerad ny SD-förening i Sandviken. Hon sade då att hon "ångrar..sig bittert och tar offentligt avstånd från sitt tidigare engagemang. - Jag är varken rasist, nazist, fascist eller främlingsfientlig", sade Hanne Norling till tidningen. Vi vet att Hanne Norling inte på något sätt blev felciterad, för någon rättelse eller dementi togs inte in, vare sig i partiorganet SD-Kuriren eller i Arbetarbladet.

Tunström tycker nu att det är oschysst av SD att inte stryka Hanne Norling från valsedlarna. Vad han glömmer i sammanhanget är dock att valsedlarna beställdes EFTER Hanne Norlings kraftiga avståndstagande (sista dag var 15 maj), och Norling hade då också skrivit under en särskild kandidatförklaring för partiets räkning. Vi har alltså en situation där Norling dels tar avstånd från SD, och dels fullt frivilligt kandiderar för partiet.

Det finns alltså ingen orsak att klandra SD för att man fört upp en kandidat på valsedeln utan att kandidaten är beredd att vara kandidat. Vad som däremot är anmärkningsvärt är att man för upp en kandidat som anser sitt parti vara "nazistiskt, fascistiskt, rasistiskt och främlingsfientligt" och som hon vissa dagar i månaden "inte längre vill ha någonting att göra med". Vad betyder detta i praktiken?

Det kan i rimlighetens namn inte betyda annat än ett erkännande av att partiet just är rasistiskt, nazistiskt, fascistiskt och främlingsfientligt! Har inte partiet något att säga till sitt försvar?