23 juli 2005

Kinnunen och demonerna

SDU:s tjf ordförande Martin Kinnunen har inlett en veritabel Canossa-vandring på socialdemokratiske Martin Tunströms blogg. Nu går han i försvar - eller inte - för partiets verksamhet valåret 2002. Kinnunen var inte själv aktiv det året, och försöker nu återskapa verksamheten genom andrahandsuppgifter.

Det är ingen AFAit som kandiderat för SD. Han fick hem en blankett som han skrev under men var aldrig godkänd av partiet då man inte träffat honom och således inte inskickad till valmyndigheten. Funebos hetsiga jakt på kandidater som ledde till att han ens blev påtänkt.

Detta enligt Kinnunen. Vad som i verkligheten inträffade i Norrköping inför valet 2002 var att kansliet (d.v.s. Johan Rinderheim) meddelade att Gun Kullberg kände en person i Norrköping, och denne person var beredd kandidera. Jag ringde upp honom för att kolla att han existerade och hade ett intresse. Sedan skulle denna person, Rickard "AFA" Karlsson som det senare visade sig, träffa Mattias Hektor, ansvarig lokalt i Norrköping för SD:s verksamhet, och skicka in vandelspapperet till valbyrån i Uppsala.

AFA-Karlsson skickade dock aldrig in något papper, och hans förutsättningar för kandidatur kunde aldrig granskas. Han dök heller aldrig upp för något möte med Hektor. Observera också att denna snabbuttagning för kandidatur baserade sig på AFA-Karlssons påstådda vänskap med Gun Kullberg.

Faktum är att valbyråns arbete står sig bra än idag. Partiet har förlorat ett antal mandat sedan 2002, nämligen följande (och några ytterligare i Skåne, godkända av Björn Söder):

1. Göran Hagbergs mandat i Kristinehamn. Hagbergs kandidatur godkändes av Mikael Jansson, och Hagbergs dokumentation och personliga förhållanden granskades utan anmärkning av Björn Söder.
2. Rosita Lindboms mandat i Helsingborg. Rositas kandidatur godkändes av Björn Söder.
3. Björn "Blåneger" Lennartssons mandat i Askersund. Godkändes av Mikael Jansson utan insyn av någon annan, och utan vandelspapper.
4. Kjell Thalins ersättarplats i Forshaga. Thalin deltog i avhoppet till SPI nyåret 2004.
5. Linda Hedqvists mandat i Arvika. Här kan valbyrån ta på sig ansvaret.
6. Catherine Linderholms ersättarplats i Nynäshamn. En av Johan Rinderheims personliga vänner. Katastrof.
7. Frank Alsén i Karlskrona. Godkändes av Richard Jomshof.