13 juli 2005

Åkessonlinjen saknar möjligheter

Sverigedemokraternas (SD) nyblivne partiledare Jimmie Åkesson hoppas liksom företrädaren på posten, Mikael Jansson, att partiet ska lyckas med dunder och brak om man nog länge agerar som martyrer och brottsoffer. Åkesson tror dock inte, som företrädaren, att framgångarna kommer, alldeles oavsett vad som händer i övrigt, vilka som företräder SD och vilken politik som torgförs. Tack vare partiledarbytet och en del kosmetiska förändringar i partiet får man nu offentlig sympati från Dansk Folkeparti (DF), som ju inom ramen för Nordiska rådet avfattat en skarpt formulerad skrivelse där man kräver besked från svenska regeringen angående den helt oförblommerade och våldsamma mobbningen av Sverigedemokraterna.

Det var naturligtvis pinsamt för regeringen att man på grund av Nordiska rådet helt offentligt måste diskutera denna känsliga fråga, men nu har enligt uppgift från DF statsrådet Jens Orback avfattat en svarsskrivelse till DF:s representant i Nordiska rådet, Søren Espersen. Enligt vad som sedan sipprat ut från partihögkvarteret i Köpenhamn har Orback betygat att svenska regeringen ser med största allvar på de hot och det våld som inträffat. Vidare ska Orback har omnämnt en rad ínitiativ som tagits i bl.a. Östergötland, Södermanland och i Skåne. Den som emellertid gör sig besväret att läsa svaret i original finner att Orback inte ens säger flasklock. De refererade "initiativen" är avsedda att skydda Orbacks egna partivänner i beslutsställning, inte ge någon hjälp åt högerslödder.

Søren Espersen är nöjd med svaret. Från SD talar man om löften om extrainsatser för att skydda partiet. Så var det med den saken.

Men vilka utfästelser har regeringen gjort, och kan man vänta sig att regeringspolitiken i Sverige ska förändras av en skarpt formulerad skrivelse från ett av ett utländskt parti, som svenska regeringen dessutom anser som främlingsfientligt? Ingenting tyder på att regeringen skulle vilja förändra sig, särskilt inte på denna punkt. Det bör särskilt noteras att regeringen inte vidtagit någon som helst åtgärd för att ge offentlighet åt frågeställningen i Nordiska rådet.

Den som har tankar på att bli aktiv för Sverigedemokraterna inför valet nästa år bör - om han nu inte kan övertygas med politiska sakargument - med allvar överväga den kommande förlusten av grannsämja, släkt, vänner, arbete, föreningsengagemang och - inte minst - den ökande risken för att bli slagen fördärvad och att få bilen uppeldad. Bli inte aktiv - ligg lågt och satsa på dig själv och din familj!