24 februari 2007

"Gläd dig då, du lilla skara"

Sverigedemokraterna har successivt byggt på den kristna partiprofil som man lade grunden till med 2001 års kyrkopolitiska valmanifest. Kristdemokraterna ska i valen 2006 ha varit det parti som förlorade störst andel av sina tidigare väljare till (sd), något som än mer torde bekräfta för sistnämnda parti att man valt en väg som är i taktiskt hänseende trovärdig - trots att bara ett fåtal inom particentralen är troende kristna.

Programmet Existens på SVT sänder på tisdag kväll ett reportage som fokuserar just på den nya rivaliteten mellan (sd) och (kd). Partiledaren Göran Hägglund (kd), som under senare tid fått ta emot svidande intern kritik efter sitt svek i abortfrågan, är en av de som ställs mot väggen.
"Sverigedemokraternas talar om en återgång till kyrkans fundament, bibeln, om vikten av en kristen värdegrund, om en tydlig familjepolitik, strängare abortlagstiftning, om kristendomen som en moralinstitution och etisk uppfostrare."
Vilket parti skulle Lewi Pethrus, mannen bakom (kd):s grundande, ha valt om han levat idag? Svaret är inte glasklart. TV2, tisdag 27 februari 20.30.