09 februari 2007

SD:s nämndemän ej kompetenta, enligt GP

Peter Lenken, krönikör på Göteborgsposten (GP) och till yrket journalist, underkänner i GP idag sverigedemokratiska nämndemäns kvalifikationer för sina uppdrag. I Sd:s kriminalpolitiska handlingsprogam slås nämligen fast att partiet strävar efter straffrättssystem där straffet ska betraktas som "en ställföreträdande hämnd, utkrävd av samhället" och där straffmätningen ska utföras "utifrån bedömningar om samhällsnyttan, vari först och främst brottsoffrens befogade och antagna önskemål inräknas".

Lenken, som på vägen till sin slutsats passar på att ändra citatet från handlingsprogrammet anser att "detta givetvis (är) helt främmande i svensk rättsuppfattning". Sd borde alltså inte få några nämndemän, eftersom de har en egen form av rättsuppfattning.

Eftersom det var mitt egenhändigt skrivna förslag till handlingsprogram som antogs av det extra sverigedemokratiska riksårsmötet i februari 2002 träder jag fram med en kommentar till Lenkens krönika.

Lenken är en idiot. Vidare: Ett politiskt parti har självklart rätt att förespråka ändringar i lagstiftningen, vilken annan funktion skulle ett parti annars ha? Till dess lagen ändrats efter de egna önskemålen kommer förstås samtliga nämndemän i rikets domstolar att döma efter den rätt som är satt. Gör de inte detta skämmer de ut sig och sitt parti, gör sig kanske skyldiga till brott och riskerar att deras felaktiga domar ändras i högre rätt.

För övrigt är handlingsprogrammet mycket förtjänstfullt, i annat fall hade det inte antagits av riksårsmötet, som hade ett alternativt program att välja på. Alternativet var författat av Johan Rinderheim.