22 mars 2006

Sverigedemokraternas arbetsmarknadspolitik drar åt höger

Bloggen analyserade för några dagar sedan förslaget till sverigedemokratiskt valmanifest, och tyckte sig kunna stämpla hela dokumentet som 8 sidor överbudspolitik på torr nationalistprosa. Överbudspolitiken fortsätter i det starkt högerinriktade förslaget till arbetsmarknadspolitiskt handlingsprogram (pdf). Tillsammans med ett av två förslag till energipolitik är dokumenten tänkta att antas vid partiets riksårsmöte i Östergötland till helgen.

De viktigaste punkterna i förslaget till arbetsmarknadspolitiskt handlingsprogram:

  • "Svenska jobb (ska) i första hand gå till svensk arbetskraft", vilket dock motsägs på annat ställe i förslaget där det tas avstånd från positiv särbehandling och diskriminering.
  • "Det är företagen som skapar jobb, inte politikerna".
  • "De historiska lärdomar vi kan dra är att företagande växer och blomstrar där hinder är undanröjda och där politiker inte agerar trädgårdsmästare".
  • "Ersättningsnivåerna i arbetslöshetsförsäkringen ska inte sänkas".
  • Nej till arbetskraftsinvandring, men också ja till arbetskraftsinvandring: "Dock måste det vara möjligt för människor med speciell kompetens att komma till landet för att arbeta. Det handlar då om personer som kan uppvisa anställningsavtal med svenska arbetsgivare. Dessa personer får tillfälliga uppehållstillstånd som kan omvandlas till permanenta efter ett visst antal års egen försörjning i Sverige".
    Reglerna ska alltså möjliggöra större arbetskraftsinvandring än idag. Här låter det som om man lagt kalkerpapper över moderaternas handlingsprogram!
  • Facket har "fått alltför stort inflytande..Huvudlinjen i svensk lag skall vara att det som skyddar den enskildes rättigheter i relationen till arbetsgivaren skall uppmuntras". Förslaget vill ändra på LAS och avskaffa regeln om "sist in, först ut".
  • "Medbestämmandelagen (MBL) bör ersättas av en tvingande skyldighet för
    arbetsgivaren att i god tid informera de anställda om planerade förändringar
    ". -- Ja, det är sant, förslaget lyder så!
  • Sänkt arbetsgivaravgift för alla, extra sänkt för äldre arbetskraft.
  • Sänkt statlig inkomstskatt och kommunalskatt genom kraftigt höjda grundavdrag.
  • Pigavdraget - Skatteavdrag för hushållsnära tjänster föreslås infört.
  • Bort med arbetsgivarinträdet i sjukförsäkringen.
  • "Öka inslaget av privat verksamhet i den offentliga sektorn".
  • Kraftig höjda reseavdrag, som "ska vara så höga att de täcker verkliga kostnader".

    Moderaterna varnas - om detta förslag går igenom finns ett alternativ för vissa av de moderata väljare som är missnöjda med Reinfeldts och Borgs vänstervridning (jfr "Nya moderaterna"). Frågan är dock om förslaget till sverigedemokratisk arbetsmarknadspolitik går igenom nu till helgen. Om inte förslaget redigeras vid sittande möte har jag svårt att se t.ex. partiideologen Mattias Karlsson kan rösta för ett antagande. Förslaget är, som framhållits ovan - synnerligen långtgående.

    På den positiva sidan ska sägas att förslaget är trovärdigt, i det att samma linje hålls konsekvent genom hela dokumentet. I en av kommentarerna till min analys av valmanifestet beskylldes jag för att vara gnällig i överkant. Men ifråga om valmanifestet tycker jag att en gnällighet var påkallad; där vill SD till både höger och vänster samtidigt. Dessutom tjatas om ritualslakt och andra pseudonationalistiska käpphästar. Så inte i Per Björklunds nu färdigrecenserade handlingsprogramsförslag!