11 april 2007

RÅ i lejonets boning

RiksårsmöteGrand Hôtel Saltsjöbaden? Nu slår Sverigedemokraterna på stort. Vilka andra partier har råd att lägga partikongresser här?

Det verkar dock inte som om partiet bokat in samtliga ombud för övernattning på hotellet. Rum är fortfarande tillgängliga under riksårsmötet, och de billigaste kostar faktiskt inte mer än 1 195 per person, eller 770 kr om man beredd att dela rum. En inte alltför djärv gissning är dock att partiledare Åkesson och chefsrådgivare Söder bokat in sig i varsin minisvit - utmärkta tillhåll för de RÅ-ränker som varit ett stående inslag sedan 2001.

Hotellet, som renoverades så sent som förra året, anlades av Knut A Wallenberg med tanken att det skulle bli en träffpunkt för världens stora affärsmän, diplomater och politiker. Högtidlig invigning förrättades 1893 av själve Oscar II. 1938 fick hotellet bli den plats där det beramade Saltsjöbadsavtalet slöts, alltså avtalet mellan SAF och LO om långsiktig klassfred.

Det hotell som fått utgöra sinnebilden för den svenska modellen och dess etablissemang, får nu ge plats åt det politiska parti som mer än något annat idag hotar att störta allt detta i gruset med en länge ruvad revoluform. De som inte känner den sverigedemokratiska particentralen kan frestas att misstänka en avsiktlig symbolik i valet av riksårsmötesvärd.