06 november 2006

Wikipedia får konkurrens

Undertecknad har varit aktiv som skribent på svenska wikipedia i ett par år, jag blev sysop där i februari 2004. De senaste tre kvartalen har jag dock dragit ner rejält på aktiviteterna där, eftersom hela projektet håller på att glida ner i vänsterträsket. En poäng med wikipedia har ju annars varit NPOV ("neutral point of view"), d.v.s. artiklar som är objektiva och opartiska.

Folk inom den nationella rörelsen har uppenbarligen gjort samma observation vad avser vänstervridningen av wikipedia. I vilket fall som helst lanserar man nu en ny, svenskspråkig nationalistisk wiki under namnet Metapedia där man tänkt sig att analysera och beskriva världen utifrån den nationella horisonten.

Det hela kan komma att utveckla sig till en pinsamhet för den sverigedemokratiska particentralen i Lund. I metapediaartikeln om sverigedemokraterna beskrivs partiet inte som ett populistiskt förrädarparti, utan som ett nationaldemokratiskt parti. Arbetssättet inbjuder också till en fraternisering mellan aktiva sverigedemokrater å ena sidan och nazister och andra radikaler å den andra sidan. På particentralen hade man naturligtvis helst velat bli bespottade i den nya wikin och behålla rågången till NS-organisationerna även i övrigt.