11 september 2006

Åkerlund snäppet bättre än Åkesson i Insider

Några ord om förra veckans Insider, nu när reprisen har gått. Först ett ord om besvikelse över att TV3 inte vek hela programmet åt Sd, utan lämnade sista kvarten till ett inslag om körkort och trafikskolor. Är inte Sd en större "samhällsfara"? Sedan flera ord, med utgångspunkt i presskillen Mattias Karlssons pompösa segerdeklaration efter programmet.

Patetiskt och överdrivet? Åkesson "vann"? Nej, den som såg programmet utan att bära sverigedemokraternas mörkblå partiglasögon såg ett program där en välkammad men hal ung partiledare satt och pratade i munnen på programledaren. Att programmet var propagandistiskt hymlade redaktionen inte med, något som säkert uppskattas av många som retar sig på SVT:s dolda propagandaagenda.

Men trots redaktionens agenda tilläts alltså Åkesson delta i direktsändning. I hur många direktsändningar har Åkesson fått sitta i en SVT-studio? Och inte nog med det: Partiets ene presskille, Jonas Åkerlund, deltog också. Han var i fin form, och tilläts i lugn och ro utveckla partiets ideologiska grundvalar. Att han valde att passa på de centrala frågorna var hans eget val.

Se'n några saker i programmet som inte gick ihop för mig:
  • Åkesson sade att han gått med i Sd 1994. Jonas Åkerlund sade att han gick med 1995, men sedan lämnat partiet under en längre period, eftersom det var för högt i tak för nazis och politiska stollar. Var alltså dessa extrema acceptabla för Åkesson, som aldrig lämnade Sd? Vad säger Åkerlunds slutsatser om Janssons partiledartid?
  • Åkerlund sade att det numera råder nolltolerans mot avvikande åsikter inom Sd. Hur går detta ihop med att bara två ledande personer inom den fronderande bunkerfraktionen har uteslutits, nämligen Windeskog och Per Emanuelsson? Tre andra står t.o.m. på valbar plats till riksdagen (Jansson, Rinderheim, Jocke Larsson).


  • Sd skäller på Aschberg, och Aschberg är ingen vän av Sd. Men Aschberg bjöd i förra veckans Insider på både programtid och ett tillfälle för partiledningen att tala direkt till tittarna. Min personliga bedömning är att Åkerlund gjorde ett starkare personlig insats än partiledaren Åkesson, som ändå inte behöver skämmas för sin insats. Det som mest svärtade ner Sd inträffade efter programmet, när andre presskillen (Mattias Karlsson) i sin blogg kallade skurupspolitikern Lasse Sjöholm (sd) för "bitter byfåne" för att denne i Insider djärvdes kritisera Sd:s partiledning.