09 maj 2006

Sådana vänner gör fiender obehövliga...


Inför tidigare val har sverigedemokraternas kandidater alltid och från olika håll beskyllts för höggradig och utbredd brottslighet. Dessa beskyllningar har också varit de jobbigaste för partiet att värja sig emot - de har åtminstone delvis varit sanna, de har förstärkt den dåliga image partiet haft sedan barnsben, och partiet har saknat effektiva mediakanaler att föra ut dementier och tillrättalägganden i.

Har man historian klar för sig, inses lätt hur demoraliserande det kan upplevas när samma sak inträffar igen, och dessutom från den egna sidan! En debatt utbröt på SDU-Forum med start 6 maj och med utgångspunkt i en bloggpostning gjord av en ung CUF:are:

"Att Sverigedemokrater inte är Guds bästa barn är ingen överraskning. Åtminstone två av de fem personerna på Sverigedemokraternas lista är dömda för misshandel, stöld och häleri. Roger Hedlund dömdes 2004 för en misshandel på Öster i Gävle. Misshandeln utförde Hedlund tillsammans med en lokal ledare för Nationalsocialistisk Front. En organisation som helhjärtat bekänner sig till nazismen."

Postningen togs upp av en SDU-debattör, och som ställde frågan om ovanstående faktauppgifter stämmer. Genast nappade de två debattörerna från mikroföreningen SD Forshaga, och frågeställningen vidgades direkt till att gälla fler än Hedlund. En inledande brandfackla:

"Det är det här som kommer upp gång på gång när det gäller SD och val. Vad tycker ni övriga? Är det O.K att vi inom SD har två dömda distriktsordföranden som dessutom sitter i valberedningen? Stämmer det överens med SD:s politik? Hur länge sedan är det O.K att brottet har begåtts och var går gränsen, vid misshandel, grov misshandel eller mord? "

Inlägget provocerade flera nya deltagare, obekanta med partihistorian, men införstådda med det inbördeskrig som för första gången går på högvarv t.o.m. under en valrörelse. Genast brännmärks Hedlund och värmlandsordföranden Filper som "partistyrelsens knähundar".

Glad över responsen fortsätter "SD Forshaga" med utpeka en tredje person i SD:s centrala valberedning för allvarlig brottslighet, rada upp de sedvanliga retoriska frågorna och citera partiprogram och valmanifest angående kampen mot brottslighet.

"Är det verkligen seriöst utav ett parti som bedriver ett hårt krafttag mot brottslighet att ha tre tidigare dömda för bland annat misshandel sittande i ett utav partiets tyngsta poster och även har andra ansvarsfulla poster? Stämmer i så fall dåligt med SD:s valmanifest. "

I vilket annat parti skulle sådana här sandlådefighter kunna inträffa under valrörelsen inför riksdagsvalet? Som alla förstår är yttre fiender till SD helt obehövliga, så länge som partiet har vänner som "SD Forshaga" - och "SD Forshaga" är inte ensamt. Innan moderatorn på begäran av den jagade Hedlund låste tråden hann sedan "SD Forshaga" med att vitsa till det hela:

Det kanske behövs en ny paroll för SD "Slå ett slag för Sverige" eller
"Sverigedemokraterna ett parti med fighting spirit"



Anmärkning: Roger Hedlund dömdes (tillsammans med en kandidat för SD i Göteborg) för misshandel efter en incident i centrala Gävle nyårsafton 2000, men i ärlighetens namn ska tillstås att alla de jag själv talat med, och som läst domen, upplever att det brott han lagfördes för var sådant att det tedde sig som i och för sig fullt moraliskt försvarbart. Den omtalade nazisten, ledare för NSF Gävle, var en barndomsvän till Hedlund, och de två är sannolikt fortfarande "bästisar".