12 augusti 2006

Amerikaner stödjer Israel

I Sverige ruvar Jan Eliasson och Carin Jämtin med säkerhet på drömmar om den judiska statens krossande. I USA tvekar man inte om sina sympatier för motsatsen, och de amerikanska politikerna går i takt med sina väljare.

Enligt en amerikansk opinionsundersökning (Today/Gallup 28-30 juli) anser 8 av 10 amerikaner att den israeliska upprensningsaktionen i Libanon är välmotiverad. Enligt en tidigare undersökning gjord av tidningen USA Today lägger 53% av den amerikanska allmänheten en stor del av skulden för libanonkrisen på Hizbollah, 39% lägger denna skuld på Iran medan bara 15% skyller på Israel.

Rent allmänt tycker amerikanerna om Israel. En attitydundersökning från mars-maj i år gjord av Pew Global visar att 48% av amerikanerna "håller på" Israel, medan (trots en stor muslimsk invandring på senare år) bara 13% befinner sig på den palestinska sidan. Andra undersökningar har bl.a. visat att 40% av amerikanerna anser att landet Israel är en gåva av Gud till det judiska folket, och 33% av amerikanerna tror att skapandet av staten Israel utgjorde ett steg mot Kristi återkomst till jorden.

De amerikanska sympatierna för staten Israels existens och säkerhetspolitik vilar på traditionella mänskliga attityder, medan man i Europa förefaller ha förstärkt de pultronistiska ryggradsreflexer som en gång lät Adolf Hitler lägga under sig den europeiska kontinenten på nolltid. Enligt en mätning av tyska Marshall Fund gjord 2005 anser 42% att krig kan vara nödvändigt för att uppnå rättvisa. Motsvarande siffra blev i undersökningen 11% för européer i allmänhet.