18 februari 2006

LO:s valundersökning

LO har gjort en valundersökning bland sina medlemmar, något som jag uppmärksammats på genom att läsa Erik Hultgrens blogg. Denne unge centerpartist diskuterar främst de skruvade frågeställningarna, där resultatet bara kan bli ett, och rubricerar det hela som en "Musse Pigg-undersökning", något som bekräftas av egen snabbgranskning. Själv fastnade jag för den partisympatimätning som redovisades i LO-undersökningen. I LO-tidningen kunde man nämligen 20 januari i år läsa följande stycke:

"Allt färre LO-medlemmar lägger sin röst på socialdemokratin. Toppåret 1968 hade partiet 82 procent av LO-väljarna. Vid valet 2002 var siffran 58 procent. Trots att färre medlemmar sympatiserar med partiet fortsätter LO att ekonomiskt stödja socialdemokratin."

Någon ökning för (s) verkar inte ha inträffat sedan valet. I artikeln citeras PSU, som för november 2005 gav (s) 59% av LO-väljarna. Här kommer det som jag tycker är kul - och som bekräftar Hultgrens intryck av att detta är en "Musse Pigg-undersökning" - socialdemokraterna får i LO-undersökningen 86% av sympatierna för de som redan bestämt sig.

LO säger att 30 000 medlemmar deltagit i denna valundersökning. Man undrar hur urvalet skett, för detta talar LO inte om. Kanske är det landets alla fackombudsmän som fått enkäten?